Archief

20 juni 2019
/ Algemeen
Als de coalitie de oppositie verliest….

Deventer 20 juni 2019

Als de coalitie de oppositie verliest….

 

Samenwerken is een bijzondere werkvorm die ervoor kan zorgen dat  nota’s of visies beter worden. Dat wil je natuurlijk bereiken. Want een gedragen visie is vooruitgang. Misschien nog wel belangrijker is dat je dan ook de keuzes kunt uitleggen. Want aan keuzes zitten negatieve punten naast positieve punten. Maar op basis van gezamenlijk overleg zoek je naar de beste oplossing voor Deventer. Je doet dat met liefde voor de stad en omdat je de cultuur en daarmee de stad wil laten bloeien.

Maanden werd er op gewacht. De nieuwe cultuur visie voor Deventer. Sinds het najaar heeft wethouder Verhaar aangegeven dat de allesomvattende visie aan de raad zou worden aangeboden. Daarin zouden echte keuzes worden voorgesteld. Keuzes die de raad uiteindelijk moet maken.

De visie is Boeien en bloeien genoemd, het is twijfelachtig of die naam eer doet aan deze visie. Dat wordt pijnlijk duidelijk als de insprekers zich melden…… zoveel heeft Deventer er nog niet gezien bij een onderwerp. Meerdere avonden zijn nodig om alles goede banen aan de raad ten gehore te brengen.

Uit elke hoek van cultuur Deventer, of het nu leerlingen, muziek docenten, de schouwburg, het speelgoedmuseum, het bedrijfsleven of het burgerweeshuis zijn, er komt enorm veel commentaar. Daar zit weinig positiefs tussen. Of je nu van mening bent dat de cultuur in Deventer teveel geld kost en dat je daarom van mening zou zijn dat het anders moet of kan? Prima maar dan biedt het presenteren van een verdeel nota van een bevroren budget geen oplossing. Sterker, het doet afbraak. Iets wat je afbreekt moet je eerst weer opbouwen en van ver komen om weer mooi te worden of echt te gaan bloeien.

Om te bloeien en boeien moet je zoeken naar creatieve oplossingen en dat doe het liefst samen. Het enige levensteken kwam van coalitie partij D66, zij lieten een klein ballonnetje op. De discussie daarover is wekenlang door de coalitie binnenskamers gevoerd. Alleen de coalitie. Een coalitie die daarop geen enkel moment het samenspel van de oppositie heeft gezocht. Verschillende signalen, korte gesprekken over mogelijkheden van onze kant werden niet opgepakt. Mogelijke voorstellen werden bij voorbaat naar de prullenbak verwezen. Geen draagvlak voor bij de coalitie….

Als dan plots kort voor de behandeling er zaken spelen waarover geheimhouding wordt gevraagd vooraf aan het debat over de cultuurvisie maakt dat een integrale afweging en openbare discussie over de cultuurvisie op dit moment onmogelijk. Dan doe je als fractie een orde voorstel en daarover is in de raad van Deventer de afspraak dat daar gehoor aan wordt gegeven tenzij er een wettelijke belemmering is, zijnde een wettelijke finale datum of betalingstermijn. Ondanks dat die er niet was besloot de coalitie dat ordevoorstel niet te volgen. Monddood debatteren is dan geen oplossing.

Voor het volgende open en transparante debat om samen te voeren over de cultuurvisie laten wij ons graag uitnodigen door de coalitie. Wij zien de uitnodiging graag tegemoet.

Bert Kleine Schaars

Fractievoorzitter Deventer Belang