Archieven

14 juli 2017
/ Derde kwartaal 2017
Bestuurscrisis in Deventer

Bestuurscrisis in Deventer:

Het college mag met steun van een meerderheid van de gemeenteraad doorgaan met besturen. Hier zitten wel strikte voorwaarden aan vast, zoals de raad veel meer informeren en geen politieke onderwerpen meer behandelen. Wij waren hier op tegen en wilden dat het college gehoor gaf aan de heel duidelijke oproep een week eerder; allemaal opstappen. De situatie die nu is ontstaan kent een grote verliezer, dat is namelijk de gemeente Deventer en haar inwoners. De winnaars zijn de resterende coalitiepartijen en hun wethouders.

Na het opstappen van wethouder Hartogh-Heys werd er een motie van wantrouwen ingediend door Deventer Belang en gesteund door de voltallige oppositie en D66, samen een meerderheid van de raad. (21 van de 37 zetels). Het college heeft deze motie naast zich neergelegd met de intentie om toch door te gaan. Dit is niet onwettig, maar wel zeer ongebruikelijk en het ondermijnt democratische principes. Met deze motie gaf een meerderheid van de raad heel duidelijk aan dat zij geen vertrouwen meer hadden in het college. Waarom is dit zo belangrijk?
Om een gemeente normaal te kunnen besturen stelt de gemeenteraad beleid vast (als hoogste orgaan van het gemeentebestuur) wat het college uitvoert. De grenzen van dit beleid geven het college een mandaat waarbinnen zij de gemeente kunnen besturen op dagelijkse basis. Vergelijk dit mandaat met vangrails langs een weg waar je binnen moet blijven. Omdat de raad niet alles kan micro-managen is dit mandaat vrij breed, dus het college rijdt normaal op een vijf-baans snelweg.
Met het indienen van de motie van wantrouwen gaf een meerderheid van de raad aan er niet langer op te vertrouwen dat het college binnen deze vangrails kon blijven rijden. Dat is best een heftig signaal. Het college heeft vervolgens gezegd; die motie geeft niet aan welke van de drie wethouders nu precies niet goed meer besturen, dus we trekken ons het niet persoonlijk aan en gaan wel door.

Nog geen week later lijkt een deel van de oppositie ineens van gedachten verandert. VVD, Groenlinks en de ChristenUnie hebben ingestemd met de huidige situatie. Zij hebben samen met de resterende collegepartijen (GB, PvdA en CDA) een voorstel goedgekeurd dat zegt: college, jullie zijn zo slecht over de snelweg aan het rijden, dat wij 4 van de 5 rijbanen dichtgooien met nieuwe vangrails. Daarnaast mogen jullie bepaalde stukken van de weg niet meer op en je moet ons om de 100 meter vertellen waar en hoe je rijdt. Dit is een totaal onwerkbare situatie. De gemeenteraad is namelijk niet in staat dit te controleren zonder dat bijna alle besluitvorming stil komt te liggen. De wethouders zijn nu ook niet in staat om hun werk te doen, want om de paar 100 meter moeten ze vragen of ze wel verder mogen rijden. Dus ze zullen constant te laat zijn. Deze situatie is het beste wat de resterende coalitie partijen en het college kon overkomen nadat D66 uit de coalitie stapte.

Als het college in zijn geheel was opgestapt, was dat een enorme blamage geweest voor de betrokken partijen (PvdA, CDA en GB) en had dit alleen negatief op hun afgestraald., en dat is niet fijn met de verkiezingen in 2018 die er aan zitten te komen. Als ze zonder nieuwe beperkingen door hadden gemogen, dan hadden ze dat moeten doen als minderheidscollege zonder vaste gedoogsteun. En dat in een college met veel onderlinge spanningen en een coalitie met nog veel meer spanningen tussen de partijen, maar ook binnen de partijen. Ook dan had alles wat er nog fout was gegaan negatief afgestraald op de resterende drie coalitie partijen. Maar wat een geschenk hebben zij en het college gekregen!
Nu is er een raadsmeerderheid die ze wel door laat gaan, maar wel met veel beperkingen. Hiermee is dus meteen het negeren van de motie van wantrouwen gelegitimeerd! Alles wat er nu misgaat kunnen de wethouders afschuiven op de opgelegde beperkingen en dan straalt het negatief af op alle partijen die de beperkingen hebben ingesteld, dus ook VVD, GL en CU. Dit alles is slecht voor de ontwikkeling van de stad en haar dorpen. De zaak staat stil en u weet: stilstand=achteruitgang. Deventer Belang blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen.