Archieven

13 februari 2016
/ Eerste kwartaal 2016
Politiek gedraai

Op 10 februari heeft de Deventer politiek zich als een onbetrouwbare partner gepresenteerd voor de woningcorporaties. Op 16 december werd er amendement aangenomen dat was ingediend op initiatief van GL. Het belangrijkste element uit dit amendement was het toestaan van een gasaansluiting voor 130 sociale huurwoningen die woningcorporatie Ieder1 zal gaan bouwen. Zonder enige gene werd er door GL binnen enkele weken een initiatiefvoorstel ingediend om juist dit element ongedaan te maken. Dit werd voor het eerst op 10 februari besproken tijdens een raadstafel. Dit leverde een verbijsterend schouwspel op waarbij bijna alle politieke partijen die eerste wel gas wilden toestaan ineens als een blad aan een boom waren omgedraaid. Kortom, binnen enkele weken wordt dit voorstel waarschijnlijk aangenomen en moet Ieder1 alsnog all-electric woningen bouwen, waardoor investeringen in bestaande sociale huurwoningen moeten worden uitgesteld. Dus de grote verliezers zijn de huurders in de sociale huursector.

Er spelen hier achter de schermen hele andere belangen mee dan u misschien zou verwachten. Laten we eerst kort naar GL kijken. Zelf stellen zij bij monde van Carlo Verhaar dat ze binnen de fractie eigenlijk binnen enkele dagen tot de conclusie kwamen een fout te hebben gemaakt. Er is vervolgens besloten een principiële keuze te maken i.p.v. een in eerste instantie meer pragmatische. Door dit zo te stellen lijkt het bijna een nobel iets. Wat ze echt zeggen is dat principes niet logisch zijn, sterker nog principes mogen negatieve consequenties hebben. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat ze vanuit de landelijke fractie op de vingers zijn getikt.

Dan de coalitie partijen D66, PvdA, CDA en GB. Op 16 december stemden zij vrij verdeeld. D66 was wel altijd mordicus tegen het toestaan van gas terwijl PvdA mede indiener van het amendement was. 16 december was een rampzalige avond voor de coalitie waar vooral wethouder Rorink slecht van af kwam. Niet voor het eerst sneuvelden er meerdere collegevoorstellen mede door toedoen van de coalitie partijen zelf. In de media werd Rorink weggezet als ‘bungelende’ wethouder. Dit heeft gezorgd voor langdurig en verhit overleg binnen de coalitie, zoveel is zeker. Hoe het precies zo is gegroeid dat GL het initiatief voorstel indiende dat de coalitie nodig was is niet helemaal duidelijk. De hechte band tussen sommige raadsleden van de PvdA en GL is echter geen geheim.
Dit overleg zorgde ervoor dat op 10 november ineens alle coalitiepartijen heel eensgezind waren en de rijen werden gesloten. De partijen die hard draaiden rechtvaardigden dit met name doordat er ‘nieuwe’ informatie bekend zou zijn geworden na 16 december die een ander licht op de zaak deed schijnen, maar dit was slechts een dekmantel.
GB wil uiteraard niet afgaan door na jaren een grote mond in de oppositie binnen twee jaar het college te laten klappen. D66 en PvdA voelen zich er prettig op het pluche en het CDA, die voor de meerderheid van stemmen mee mag doen, klapt altijd kleurloos mee als het moet.
Voor de vorm was D66 vrij kritisch op de PvdA, maar daar bleef het bij. Sterker nog, het CDA heeft een niet zo subtiele poging gedaan ieder verder debat dood te slaan. Bij monde van de fractievoorzitter werd gesteld dat een debat over dit voorstel in de raad op 24 februari alleen voor de ‘Buhne’ zou zijn. Laten we het hopen, zou ik zeggen. Laten we zorgen dat op 24 februari de coalitie eens open, eerlijk en transparant uitleg geeft over deze bizarre draai.

 

Christian Kamphuis (raadsopvolger),

Namens de fractie van Deventer Belang