Archief

22 maart 2015
/ Eerste kwartaal 2015
Standpunt Deventer Belang over Serious Request

Best sympathiek dat Serious Request, maar om nou als gemeente daar tonnen gemeenschapsgeld tegenaan te gooien is wel erg overdreven.

U leest het goed: de kosten waren in Enschede bijvoorbeeld 5 ton en Leeuwarden deed het voor ‘slechts’ 400.000 euro. Volgens wethouder Hartogh Heijs gaat het Deventer ook 400.000 euro kosten. De voorstanders roepen nu al dat de horeca en ondernemers wel meebetalen en dat er misschien wel provinciale subsidie komt. Heel mooi allemaal, maar bij alle voorgaande edities heeft de gemeente uiteindelijk meer dan 60% van de kosten mogen dragen. Dat is dus nog steeds meer dan 240.000 euro aan gemeenschapsgeld als Deventer Serious Request gaan organiseren.

Dat geld heeft de gemeente niet, want ze moeten nog meer gaan bezuinigen om de begroting sluitend te houden.

Ja zeggen de voorstanders, maar het levert wel 20 miljoen op, ja voor de horeca en winkeliers! De gemeente ziet hier NIETS van terug (maar draagt wel het grootst deel van de kosten). Deventer Belang heeft de motie niet gesteund, omdat wij met 1 telefoontje en wat surfen op internet al achter deze feiten zijn.

En sinds wanneer sponsort de Gemeente in deze crisistijd voor een half miljoen een commercieel evenement waarvan de opbrengsten voor de ondernemers in de binnenstad is? We zeggen juist de binnenstad, want de horeca in Bathmen of Okkenbroek heeft hier al helemaal niets aan.

Onderzoeken heeft dus geen nut, deze opportunistische bühne motie is niet meer dan een reclamestunt van de indienende partijen D66 en GL. Beide partijen zijn ook stoïcijns in het ontkennen dan wel negeren van de cijfers en feiten. De middag voor de raadstafel van 28 januari beweerde een D66 lid nog op twitter dat de kosten van vier ton nergens op gebaseerd waren. Enkele uren later kwam de wethouder helaas met dezelfde getallen. Dit is wat ons betreft tekenend voor de naïviteit en blinde overtuiging van GL en D66 omtrent Serious Request.

Daar werken wij niet aan mee, aldus Bram Emens in de Raadsvergadering van woensdag 28 januari en aldus stemde de fractie van Deventer Belang als enige partij tegen.

De uiteindelijke discussie is pas op 18 februari , want kandidaatstelling van Deventer voor SR moet uiterlijk 27 februari binnen zijn.

Wij zijn tegen SR in 2016 op de Brink omdat het een half miljoen kost, er geen harde toezeggingen zijn van eventuele sponsoren, er 4-5 weken geen markt mogelijk is op de Brink, het tegelijk is met een echt Deventer festival; het Dickens Festijn en wij betere doelen weten voor de 500.000 euro. Bijvoorbeeld toewijzen aan het buurt- en speeltuinwerk, of de hoognodige verbouwing van Burgerweeshuis, daar heeft de Deventer gemeenschap meer aan.

Fractie Deventer Belang.